NELEGÁLNA PREPRAVA VČIEL: Vodič mal v škatuli vyše 2600 kusov hmyzu

21.07.2023 Michalovce

Michalovce 21. júla (TASR) - Nezvyčajný prípad zaznamenali príslušníci Colného úradu (CÚ) Michalovce, ktorí odhalili nelegálnu prepravu viac ako 2600 živých včiel. Vodič ich mal v kartónovej škatuli v batožinovom priestore svojho vozidla. Nemal k nim žiadne sprievodné doklady ani veterinárne certifikáty, informovala hovorkyňa CÚ Jana Nimrichterová.

Hliadka Stanice CÚ Michalovce počas výkonu mobilného dohľadu kontrolovala dodávkové vozidlo. "V škatuli sa nachádzalo 59 plastových prepraviek, ktoré boli rozdelené na 296 menších priehradok. V každej z nich sa nachádzalo deväť kusov živého hmyzu. Išlo spolu o 2664 včiel bližšie neurčeného druhu. Keďže v každej z priehradok sa nachádzala jedna včelia kráľovná, z tohto množstva by bolo možné založiť 296 včelích rodín," uviedla hovorkyňa.

Vodič na výzvu príslušníkov nevedel predložiť žiadne sprievodné doklady ani veterinárne certifikáty k prepravovanému hmyzu. Hliadka včelstvo zaistila a vozidlo aj s cestujúcimi predviedla na CÚ. Keďže išlo o živý hmyz neznámeho pôvodu predstavujúci potenciálne riziko zavlečenia rôznych chorôb, mikroorganizmov či škodcov, príslušníci kontaktovali Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) Michalovce. Jej inšpektor podrobil včely veterinárnej kontrole. "Spoločenská hodnota zaistených včiel bola vyčíslená na viac ako 5900 eur. Vzhľadom na túto hodnotu vzniklo podozrenie zo spáchania trestného činu a prípad bol postúpený poverenému príslušníkovi Kriminálneho úradu finančnej správy, ktorý vedie trestné stíhanie pre prečin porušovania predpisov o obehu tovaru v styku s cudzinou," konštatovala Nimrichterová.

V prípade preukázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody až na dva roky. Finančná správa v tejto súvislosti vyzýva včelárov k opatrnosti pri nákupe včelích rodín a zakladaní včelstiev.
 

Vyberte región